Loading...

Savjeti

Za savršen espresso:

‌• osim idealnog pritiska u aparatu od 9 bara te temperature vode od 90 do 95 stupnjeva (ovisno o mješavini kave, veći postotak arabice zahtijeva veću temperaturu dok veći postotak robuste zahtijeva nižu temperaturu), bitno je da kava curi tankim mlazom - za 20 - 30 sekundi dobije se oko 25 - 30 ml espressa

‌• potrebna količina espresso mljevene kave za idealan napitak jest 7 do 8 gr.

‌• krema koja se stvori na kavi važna je jer čuva okus

‌• espresso ima najbolji omjer aroma i kofeina

Za savršen dugi espresso:

‌• obično se naručuje misleći da je to “lakši” espresso, što nije točno

‌• kad curenje kave prijeđe 35 sekundi, iz nje se više ne izvlače njene arome i ekstrakti, nego samo kiselina i kofein - tako da raste volumen, ali i količina kofeina

‌• da bi se dobio dobar dugi espresso, treba napraviti običan espresso te u njega dodati obične vruće vode kako bi narastao volumen, ali ne i koncentracija kofeina

Za savršen kratki espresso:

‌• kod kratkog espressa curenje traje 20 sekundi

‌• pogrešno je mišljenje da je kraća kava ‘’jača’’, jer izvlačenje kofeina iz kave dolazi na kraju, a u početku se izvlače arome, pa je kratki espresso intenzivnijeg okusa 

• kofein je bez okusa i mirisa, pa miris i okus kave ne ovise o njemu

Za savršen cappuccino:

‌• dva su načina pripreme cappuccina: tradicionalan i new way cappuccino

‌• kod tradicionalnog načina pjena iz mlijeka dobiva se pomoću zraka

‌• kod new way načina u cappuccinu je bitno mlijeko, koje mora biti svježe punomasno, a pri zagrijavanju povećava volumen i stvara stabilnu pjenu koja će se upotrijebiti za cappuccino – to je new way cappuccino i samo je ovakav način ispravan

Za savršen macchiato, kavu s mlijekom i bijelu kavu:

‌• kod macchiata, kave s mlijekom i bijele kave količina mlijeka koja se dodaje espressu ovisi o propisanom normativu

‌• za pripremu macchiata potrebno je u espresso dodati 30 - 50 ml zagrijanog mlijeka 

‌• za pripremu kave s mlijekom potrebno je u espresso dodati 60 - 100 ml zagrijanog mlijeka

‌• za pripremu bijele kave potrebno je u espresso dodati 150 ml zagrijanog mlijeka

‌• pravilo je da se u sva tri napitka dodaje zagrijano mlijeko

Male tajne za bolji espresso:

Ispiranje - kratko puštanje vode prije stavljanja ručke s kavom, kojom se čisti ostatak kave od prošle doze i ispušta voda iz aparata koja je stajala neko vrijeme te joj je u međuvremenu pala razina temperature. Ručka aparata treba biti čista i suha prije stavljanja kave u aparat.

Pritisak ‌- kava mora biti ravnomjerno utisnuta u ručku jer inače voda zbog velikog pritiska probija na najtanjem dijelu, što rezultira nekvalitetnim espressom jer nije iskorištena cijela doza nego samo manji dio.

Čistoća - potrebno je oprati ručke aparata i sita na kraju svakog dana. Bitna je čistoća pipaka za paru, koje nakon svakog grijanja mlijeka treba obrisati mokrom krpom. Barem jednom tjedno potrebno je oprati aparat, grupe i ručke deterdžentom za održavanje čistoće

Grijanje mlijeka - kod grijanja mlijeka vrlo je važno držati ruku na posudi s mlijekom, jer ljudska ruka može izdržati temperaturu do 70 celzijevih stupnjeva. Čim posuda postane vruća na osjet rukom, to je znak da je mlijeko dovoljno toplo. Idealna je temperatura zagrijanog mlijeka 65 celzijevih stupnjeva. Prije kave pije se voda kako bi se usta isprala i pripremila za sve nove okuse koje će kava ponuditi.